EU ESF

InnovativeTeachers

 


ЗА ЛЮБОЗНАЙКОВЦИ, ПЪТЕШЕСТВЕНИЦИ И ОТКРИВАТЕЛИ

  НАЧАЛО || НОВИНИ || ДЕЙНОСТИ || ГАЛЕРИЯ || ЕКИП
 

Участващите в Секция „Минало и традиции” се запознаха с миналото, традициите, обичаите на училището, в което учат и на района, в който живеят като разгледаха летописните книги на своето училище, албуми с фотографии от проведени през годините мероприятия. Голям интерес сред тях предизвикаха вестник, издаден от едно от училището по случай 70 години от създаването му и Алманах, издаден по повод 75 години ОУ” Христо Ботев”. Учениците подбраха най-интересното от архивните материали за бъдещата изложба. Подготвиха съчинение на тема „Живият извор – българския фолклор” и гатанки, които предоставиха за бюлетина. Група ученици издириха материали за първия варненски учител Константин Арабаджиев. Така младите хора се запознаха със създаването на всяко училище и с промените, които са наставали през годините.
Голям интерес сред учениците предизвикаха откритите в книгите и документите на училищата-патрньори описания и информации за традициите, обичаите и униформите на всяко училище. По този начин учениците започнаха да осмислят и оценяват живота на своето училище и своето място в него. В резултат на тези занимания те научиха много за своето училище и започнаха да се чувстват като важна част от него, разбраха че те със своето обучение, с участието си в този проект също създават историята на училището си.

slanchogled

Учениците от секция „Минало и традиции”  направиха проучване за конкретни традиции и обичаи от живота на училището и района, чрез издирване на бивши учители и ученици, родители, по-възрастните роднини, както и клубове на учители – пенсионери. Проведоха се срещи с едни от най – старите възпитаници на училищата и бивши учители. Те им предоставиха много снимки, свидетелства за завършено образование. Учениците записаха техните спомени.
Подготвиха съчинение на тема ”С усмивка към върхове и звездопади”, което бе публикувано в бюлетин № 2. 
Проучиха и възпроизведоха обичая Коледуване, събраха коледарски песни. Проведе се среща с певческия състав за автентичен фолклор. Възрастни жени разказаха за обичая Коледуване, празнуване на Бъдни вечер, правене на сурвакници и други особености на празника Рождество Христово. Жените изпяха много песни, а децата избраха три, които да разучат и да изпеят. Направиха запис на песните с фотоапарата.

История 1: НА СРЕЩА ПРИ ГОСПОДИН ДОНЧО ЗОГРАФОВ- ЕДИН ОТ ПЪРВИТЕ ВЪЗПИТАНИЦИ НА ОУ “ХРИСТО БОТЕВ”- ГР. ВАРНА


История 2:
Спомени от 1933 от господин Зографов

История 3: Спомени от Мария Бончева

Из спомените на бивши учители и ученици, свързани с ОУ”Христо Ботев”гр.Варна/материалът е събран благодарение на срещите , които проведоха учениците от секция “Минало и Традиции”

  Госпожа Йорданова-бивш учител по география и БЕЛ
“Учениците бяха много задружни.На лошите ученици наказанията  се вписваха  в документа им/вашия бележник в днешно време/. Имахме група, която танцуваше народни танци и изнасяше концерти.”

  Мария Димитрова- учила в училището през 1944г.
“По това време ученическите униформи бяха черна престилка, бяла яка, а прическите на момичетата задължително на две плитки. Преподавателите се обличаха с престилки,когато бяха в училище, както  учениците. За голямото междучасие ни даваха една чаша кокосово мляко и безплатна закуска.
Г-жа Йорданова  преподаваше по БЕЛ.
Г-жа Гочева ми преподаваше до четвърти клас.
Г-жа Георгиева преподаваше по физическо възпитание и спорт.”

Цветанка Колева-учила е в училището през 1972година
“На 2-ри юни  палехме огън в чест на Христо Ботев.
Около него се събирахме всички ученици  и са пускали сирени в памет на него.Всеки клас трябваше да каже нещо за нашето училище.”

Райна Добрева
“Класен ръководител ми беше Христина Петровска, учителка по история.Имахме опитно поле  с различни култури,засаждахме растения и се грижехме за тях.
До трети клас учиническите униформи бяха със сини връзки и зелени калпаци.След трети клас връзките станаха червени.
Не се допускаше ученик да идва на училище гримиран или с някакви “джунжурии”.
Всяка сутрин всички ученици  се събирахме на двора и  правехме сутрешна загрявка.”

Стоянка Цолова- завършила нашето училище през  1951г.
По това време директор беше господин Недялков.
Училището беше малко, но много задружно.
Имахме  кръжок по физическо възпитание и спорт.
Учехме и зоология.
В час на класа госпожата  разпитваше за личния ни живот-какво работят родителите ни.

  Учениците от ОУ”Св.Патриарх Евтимий „  гр.Белослав коледуваха в Белослав и с.Страшимирово на  24.12.2008 г. Малките коледари са членове на секция „Минало и традиции „  Децата от секцията се срещнаха с жените от групата за автентичен фолклор в кв.Акации,гр.Белослав, записаха коледарски песни, разучиха ги , подготвиха  кратка поздравителна програма и така поздравиха своите семейства , роднини и съседи с настъпването на коледните празници. Коледуваха в и детската градина „Калина Малина „   Облечени  в традиционни народни носии малките коледари бяха желани гости в всички  домове .  Посрешнаха  ги с много  усмивки и умиление, коледарски кравай  и лакомства. Пожеланията за здраве и берекет, коледарските песни и веселия детски смях отекваха до късно през  нощта . Навсякъде стопаните на къщите ги каниха и за догодина – да се поднови традицията децата да коледуват и върнат надеждата у възрастните за по-добро бъдище.
Да бъде здраве и живот,
късмет и берекет !
Кажете дружина – Да бъде !
Да бъде !

коледар коледари

История 3: Спомени от Милка Пенчева

MilkaNenchva1

MilkaNencheva2